Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po całym domu.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 554
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 554
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Zaczynamy wieczorem dzień wcześniej do zrobienia zaczynu, mieszamy z sobą składniki na zaczyn i przykrywamy ściereczką na całą noc w ciepłym miejscu.
Na drugi dzień mieszamy z sobą zaczyn 200 ml ciepłej wody, jogurt , drożdże , mieszamy robotem kuchennym do połączenia składników . Po tym czasie dodajemy mąkę i wyrabiamy do połączenia , następie wsypujemy sól , i jeszcze wyrabiamy 3 minuty.
Gotowe ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 90minut . W połowie czasu dłoń posypujemy mąką i zagniatamy boki ciasta do środka czyli składamy chleb . Po tym czasie wyjmujemy ciasto na chleb z miski na stolnicę i składamy ponownie z każdej strony . Obsypujemy mąka i wkladamy ciasto do koszyczka do wyrastania. nakrywamy ściereczką zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia składaniem do góry
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza, wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą, i blachę z piekarnika aby nagrzała się .
Wyrośnięty bochenek delikatnie przekładamy z koszyczka na papier do pieczenia posypujemy mąką , i wstawiamy do piekarnika na nagrzana blaszkę. Pieczemy w 240 stopniach przez 15 minut po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 210 i pieczemy jeszcze 30 minut. Po tym czasie chlebek upieczony . Smacznego.