Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po całym domu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9555
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20822
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9555
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20822
Składniki
Zaczynamy wieczorem dzień wcześniej do zrobienia zaczynu, mieszamy z sobą składniki na zaczyn i przykrywamy ściereczką na całą noc w ciepłym miejscu.
Na drugi dzień mieszamy z sobą zaczyn 200 ml ciepłej wody, jogurt , drożdże , mieszamy robotem kuchennym do połączenia składników . Po tym czasie dodajemy mąkę i wyrabiamy do połączenia , następie wsypujemy sól , i jeszcze wyrabiamy 3 minuty.
Gotowe ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 90minut . W połowie czasu dłoń posypujemy mąką i zagniatamy boki ciasta do środka czyli składamy chleb . Po tym czasie wyjmujemy ciasto na chleb z miski na stolnicę i składamy ponownie z każdej strony . Obsypujemy mąka i wkladamy ciasto do koszyczka do wyrastania. nakrywamy ściereczką zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia składaniem do góry
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza, wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą, i blachę z piekarnika aby nagrzała się .
Wyrośnięty bochenek delikatnie przekładamy z koszyczka na papier do pieczenia posypujemy mąką , i wstawiamy do piekarnika na nagrzana blaszkę. Pieczemy w 240 stopniach przez 15 minut po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 210 i pieczemy jeszcze 30 minut. Po tym czasie chlebek upieczony . Smacznego.