Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzy Ci się zapach świeżo pieczonego chleba o poranku? Jeśli tak skorzystaj z tego niezwykle prostego przepisu na drożdżowy chleb z dodatkiem maślanki. Wypiek jest pyszny, a do tego na długo zachowuje świeżość.
Forma do pieczenia 11x30 cm
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 740
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 290
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 27704
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 740
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 290
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 27704
Składniki
Zacznij od przygotowania zaczynu. Do miski wkrusz drożdże, wlej maślankę i dodaj łyżeczkę miodu. Wszystko razem delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po upływie czasu do miski wsyp przesiane obydwie mąki, wlej oliwę i dodaj szczyptę soli. Całość wymieszaj najpierw łyżką, następnie wyrabiaj rękami. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, całość znowu odstaw na 20 minut. Piecz w 200 stopniach przez około 50 minut, do zarumienienia.