Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzy Ci się zapach świeżo pieczonego chleba o poranku? Jeśli tak skorzystaj z tego niezwykle prostego przepisu na drożdżowy chleb z dodatkiem maślanki. Wypiek jest pyszny, a do tego na długo zachowuje świeżość.
Forma do pieczenia 11x30 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4967
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1183
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9977
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4967
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1183
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9977
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Zacznij od przygotowania zaczynu. Do miski wkrusz drożdże, wlej maślankę i dodaj łyżeczkę miodu. Wszystko razem delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po upływie czasu do miski wsyp przesiane obydwie mąki, wlej oliwę i dodaj szczyptę soli. Całość wymieszaj najpierw łyżką, następnie wyrabiaj rękami. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, całość znowu odstaw na 20 minut. Piecz w 200 stopniach przez około 50 minut, do zarumienienia.