Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb na sodzie to idealna opcja dla opornych w kwestii pieczenia chleba. Jego wielkim atutem jest prostota i szybkość przygotowania – nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki i wsadzić ciasto do piekarnika. Do ciasta można dodać garść ulubionych ziaren – dziś chleb ze słonecznikiem.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5040
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1934
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5040
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1934
Składniki
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, wymieszać. Dodać maślankę i wymieszać ciasto do momentu, aż będzie luźne. Jeśli jest za gęste dodać wody. Do ciasta dodać słonecznik. Ciasto chwilę wyrobić. Do środka piekarnika wstawić, lekko nasmarowany tłuszczem, garnek żeliwny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem. Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 20 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.
Chleb można upiec w dowolnym naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Można użyć mąki TYP 500.