Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, zdrowy, domowy chleb z ziarnami. Wspaniały do własnych wędlin.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 73
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 112
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 73
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 112
Składniki
Do 1/4 szkl ciepłej wody (wzięte z całości) dodałem cukier i łyżkę mąki. Wymieszałem i zostawiłem pod przykreciem w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną pracować. Jeżeli używam drożdży suszonych, nie robię zaczynu tylko odrazu mieszam wszystkie składniki.
Do zaczynu dodałem pozostałe składniki i przez kilka minut mieszałem mikserem z hakami. Ciasto zostawiłem na godzinę do wyrośnięcia.
Foremkę (35x12 cm) wyłożyłem papierem do pieczenia. Chleb przełożyłem do foremki, posmarowałem mlekiem i posypałem ziarnami.
Chleb sięgał do połowy wysokości foremki, zostawiłem go ponownie do wyrośnięcia. Po godzinie, ciasto wyrosło za brzegi foremki, wtedy wstawilem chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekłem 60 minut bez termoobiegu.