Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 58
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7036
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6093
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 58
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7036
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6093
Składniki
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z letnią wodą - drewnianą łyżką, drożdże nie lubią metalu.
Dodaj zakwas i wymieszaj.
Dodaj mąki żytnie i sól
oraz mąkę chlebową
wymieszać
Następnie zagnieść ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę
Po godzinie - ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość
Przełożyć ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i uformować chleb. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę
Po godzinie chleb jest gotowy do pieczenia
Pieczemy chleb w 230 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 20 minut
Po upieczeniu, chleb wyjmujemy i kładziemy na kratkę do przestudzenia
Gotowy :)