Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5820
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12522
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5259
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5820
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12522
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5259
Składniki
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z letnią wodą - drewnianą łyżką, drożdże nie lubią metalu.
Dodaj zakwas i wymieszaj.
Dodaj mąki żytnie i sól
oraz mąkę chlebową
wymieszać
Następnie zagnieść ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę
Po godzinie - ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość
Przełożyć ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i uformować chleb. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę
Po godzinie chleb jest gotowy do pieczenia
Pieczemy chleb w 230 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 20 minut
Po upieczeniu, chleb wyjmujemy i kładziemy na kratkę do przestudzenia
Gotowy :)