Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mąki żytniej razowej (typ 200) z dodatkiem pestek dyni, słonecznika, siemieniem lnianym, posypany czarnuszką. Smakuje rewelacyjnie i jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy jedynie zmieszać składniki i upiec. Przepis podchodzi z 511. odcinka programu "Ewa gotuje".
Keksówka 30x12 cm
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 74
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2368
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 74
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2368
Składniki
Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże, cukier, sól i zakwas. Dobrze wymieszać. Ostrożnie wlać ciepłą, ale nie gorącą wodę cały czas mieszając. Następnie wyrobić ręką.
Dorzucić pestki dyni, siemię lniane i ziarna słonecznika. Jeszcze raz wyrobić i przełożyć do foremki keksowej (30 cm x 12 cm, blaszka wysmarowana masłem i wysypana mąką). Wyrównać. Wierzch zwilżyć wodą lub mlekiem. Posypać czarnuszką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Po 30 minutach podnieść temperaturę do 190 st. i piec przez 50-60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.