Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy wypiek polecam w szczególności osobom, które mają problemy żołądkowe, ponieważ orkisz i siemię lniane mają zbawienny wpływ na takie dolegliwości. Lecz to nie świadczy, że osoby u których takie dolegliwości nie występują nie mogą upiec i jeść ze smakiem ten domowy wypiek.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1793
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 44
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1793
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 44
Składniki
Na początku pracy, nasiona siemienia wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do zaparzenia
Do miski wsypujemy drożdże, mąkę, sól i wlewamy oliwę i wodę i przygotowany zakwas. Dodajmy również zaparzone nasiona siemienia wraz z powstałym sosem. Mieszamy rękami lub w mikserze planetarny jeżeli taki posiadamy do chwili, gdy ciasto jest wyrobione i odkleja się od ścian misy. Gdy już ciasto jest wyrobione przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak nie macie zakwasu to może być i bez, ponieważ dodajemy suche drożdże.
Ciasto musi podwoić swoją objętość. U mnie zazwyczaj jest to około 1,5 – 2 godziny jest to uzależnione od ciepłoty miejsca w którym stoi misa z ciastem.
W tzw międzyczasie przygotowujemy formę do pieczenia. Smarujemy masłem wewnątrz formę i posypujemy otrębami tak, aby osiadły na wszystkich ścianach formy. Nadmiar możemy zostawić lub odsypać do ponownego użycia.
Gdy uznamy, że ciasto jest już odpowiedniej wielkości i urosło nam w misce, przekładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do ostatecznego wyrośnięcia. Tym razem może być krócej około 1 godziny. Gdy ciasto wyrośnie w formie to wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C
230 st C. pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy nagrzanie piekarnika do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut. Na czas pieczenia wstawiamy pojemnik z gotowaną wodą, co da nam parę wodną podczas pieczenia i nasz chlebek będzie miał intensywniejszy kolor. I tym sposobem mamy pięknie wyrośnięty i wypieczony chleb bez konserwantów i ulepszaczy. Proste i tanie składniki połączone sercem. Smacznego