Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jednocześnie bardzo wymagającym. Procedura jego przygotowania jest łatwa, ale ważne jest trzymanie się ściśle podanych wskazówek. Jego cechą charakterystyczną jest bardzo długi czas wyrastania, który wynosi nawet 2 godziny. To właśnie dzięki temu, chleb portugalski jest tak wyjątkowy i pyszny: ma miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. To świetna propozycja do domowych wędlin, pasztetów czy sałatek.
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 33
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 35
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 43
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19647
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 225
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 33
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 35
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 43
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19647
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 225
Składniki
Do miski wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszaj wszystko ze sobą drewnianą łyżką. Po dokładnym wymieszaniu zrób dołek w środku suchych składników i wlej w niej wodę i oliwę. Mieszaj masę drewnianą łyżką, aż mąka wchłonie cały płyn. Następnie wyrób ją ręcznie, mikserem lub w robocie kuchennym przez ok. 10 minut.
Miskę przykryj ściereczką i wełnianym kocem. Odstaw na ok. 2 godziny. Wyjmij ciasto i uformuj kształt chleba. Połóż na podsypanej mąką blaszce. Nożem wykonaj niezbyt głębokie ciecie na wierzchu bochenka. Chleb portugalski piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 30 minut. Czas ten możesz nieco przedłużyć, jeśli wolisz bardziej przypieczoną i chrupiącą skórkę.