Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jednocześnie bardzo wymagającym. Procedura jego przygotowania jest łatwa, ale ważne jest trzymanie się ściśle podanych wskazówek. Jego cechą charakterystyczną jest bardzo długi czas wyrastania, który wynosi nawet 2 godziny. To właśnie dzięki temu, chleb portugalski jest tak wyjątkowy i pyszny: ma miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. To świetna propozycja do domowych wędlin, pasztetów czy sałatek.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98994
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5081
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5908
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98994
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5081
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5908
Składniki
Do miski wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszaj wszystko ze sobą drewnianą łyżką. Po dokładnym wymieszaniu zrób dołek w środku suchych składników i wlej w niej wodę i oliwę. Mieszaj masę drewnianą łyżką, aż mąka wchłonie cały płyn. Następnie wyrób ją ręcznie, mikserem lub w robocie kuchennym przez ok. 10 minut.
Miskę przykryj ściereczką i wełnianym kocem. Odstaw na ok. 2 godziny. Wyjmij ciasto i uformuj kształt chleba. Połóż na podsypanej mąką blaszce. Nożem wykonaj niezbyt głębokie ciecie na wierzchu bochenka. Chleb portugalski piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 30 minut. Czas ten możesz nieco przedłużyć, jeśli wolisz bardziej przypieczoną i chrupiącą skórkę.