Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jednocześnie bardzo wymagającym. Procedura jego przygotowania jest łatwa, ale ważne jest trzymanie się ściśle podanych wskazówek. Jego cechą charakterystyczną jest bardzo długi czas wyrastania, który wynosi nawet 2 godziny. To właśnie dzięki temu, chleb portugalski jest tak wyjątkowy i pyszny: ma miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. To świetna propozycja do domowych wędlin, pasztetów czy sałatek.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 17
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 17
Składniki
Do miski wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszaj wszystko ze sobą drewnianą łyżką. Po dokładnym wymieszaniu zrób dołek w środku suchych składników i wlej w niej wodę i oliwę. Mieszaj masę drewnianą łyżką, aż mąka wchłonie cały płyn. Następnie wyrób ją ręcznie, mikserem lub w robocie kuchennym przez ok. 10 minut.
Miskę przykryj ściereczką i wełnianym kocem. Odstaw na ok. 2 godziny. Wyjmij ciasto i uformuj kształt chleba. Połóż na podsypanej mąką blaszce. Nożem wykonaj niezbyt głębokie ciecie na wierzchu bochenka. Chleb portugalski piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 30 minut. Czas ten możesz nieco przedłużyć, jeśli wolisz bardziej przypieczoną i chrupiącą skórkę.