Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenno-żytni z gara to moja kolejna propozycja na pyszny i prosty w przygotowaniu chleb. Tym razem dodałam do niego mąką żytnią by był jeszcze bardziej smaczny i chrupiący. Wyszedł rewelacyjny.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 261
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4975
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4844
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44910
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 524
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 261
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4975
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4844
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44910
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 524
Składniki
W dużej misce umieszczam mąkę. U mnie typ 650 ale może być też np. chlebowa. Dodaję również mąkę żytnią typ 720. Przygotowuję drożdże. Kruszę je w małej miseczce wraz z odrobiną ciepłej wody. Dokładnie mieszam i dodaję do mąki. Dodaję również resztę wody oraz sól. Całość mieszam najlepiej drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładam na blat, podsypuję mąką i przykrywam ściereczką. Chleb zostawiam na ok. 3 godziny. W między czasie chleb można przełożyć kilka razy. Po ok. 3 godzinach nagrzewam piekarnik na 230 stopni. Wkładam naczynie w którym będę piec chleb na kilka minut. Gdy już się nagrzeje dopiero wtedy ostrożne wkładam chleb. Dzięki temu że naczynie jest już gorące chleb od razu się zacznie przypiekać a później się nie spali. Chleb piekę pod przykryciem ok. 30 minut w temp 230 stopni a następnie ściągam przykrywkę i piekę w temp. 200 stopni jeszcze ok. 15 minut do zarumienia. Po tym czasie chleb zostawiam jeszcze kilka minut w piekarniku który jest już wyłączony. Chleb jest rewelacyjny. Wychodzi niezwykle chrupiący i wcale nie potrzebujemy zakwasu.