Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenno-żytni z gara to moja kolejna propozycja na pyszny i prosty w przygotowaniu chleb. Tym razem dodałam do niego mąką żytnią by był jeszcze bardziej smaczny i chrupiący. Wyszedł rewelacyjny.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1159
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 136
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10649
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1159
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 136
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10649
Składniki
W dużej misce umieszczam mąkę. U mnie typ 650 ale może być też np. chlebowa. Dodaję również mąkę żytnią typ 720. Przygotowuję drożdże. Kruszę je w małej miseczce wraz z odrobiną ciepłej wody. Dokładnie mieszam i dodaję do mąki. Dodaję również resztę wody oraz sól. Całość mieszam najlepiej drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładam na blat, podsypuję mąką i przykrywam ściereczką. Chleb zostawiam na ok. 3 godziny. W między czasie chleb można przełożyć kilka razy. Po ok. 3 godzinach nagrzewam piekarnik na 230 stopni. Wkładam naczynie w którym będę piec chleb na kilka minut. Gdy już się nagrzeje dopiero wtedy ostrożne wkładam chleb. Dzięki temu że naczynie jest już gorące chleb od razu się zacznie przypiekać a później się nie spali. Chleb piekę pod przykryciem ok. 30 minut w temp 230 stopni a następnie ściągam przykrywkę i piekę w temp. 200 stopni jeszcze ok. 15 minut do zarumienia. Po tym czasie chleb zostawiam jeszcze kilka minut w piekarniku który jest już wyłączony. Chleb jest rewelacyjny. Wychodzi niezwykle chrupiący i wcale nie potrzebujemy zakwasu.