Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy chlebek, pełen aromatu, o chrupiącej skórce i puszystym środku. Chlebek z ziarenkami słonecznika. Polecam
thermomix, ścierka, blacha, papier do pieczenia, nóż, widelec, kubek,
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 726
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 705
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 403
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3545
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 726
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 705
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 403
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3545
Składniki
Chlebek przygotowany z ciasta z tego przepisu ; oto link do przepisu na ciasto drożdżowe - https://smaker.pl/przepisy-pieczywo/przepis-wyrosniete-ciasto-drozdzowe-na-chleb-pszenno-zytni,2030852,bozena1960.html Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i lekko jeszcze raz wyrobić. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dłonie oprószyć mocno mąką i uformować duży bochenek chleba. Bochenek chleba przykryć ścierką i ponownie odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 - 30 minut. Pod koniec wyrastania chleba rozgrzać piekarnik do 220 stopni. C. Na bochenku ostrym nożem zrobić lekkie cięcia, górę posmarować rozbełtanym białkiem lub jajkiem wymieszanym z niewielką ilością wody, oprószyć ziarenkami słonecznika. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 15 minut, po czym obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec 20 - 30 minut. ( w zależności od piekarnika ). Po upieczeniu i wyjęciu chlebek wystudzić i zajadać. Smacznego
Ciasto drożdżowe gotowe do dalszej obróbki.
Uformowanie bochenka chleba.
Chlebek gotowy do pieczenia.
Chleb po upieczeniu gotowy do spożycia. Smacznego