Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 244
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 1990
Pyszna alternatywa dla smażonych w Tłusty Czwartek pączków i faworków. Skórka...
Odsłon: 116
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 87
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 79
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 244
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 1990
Pyszna alternatywa dla smażonych w Tłusty Czwartek pączków i faworków. Skórka...
Odsłon: 116
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 87
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 79
Składniki
W dużej misce połączyć drożdże z wodą, dodać sól, wymieszać z mąką. Dobrze wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 15 minut),przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, wyrobić przez chwilę, uformować okrągły bochenek.
Głęboką miskę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięty bochenek można posypać sezamem, czarnuszką lub makiem (przedtem ciasto lekko spryskać ciepłą wodą).
Do piekarnika włożyć garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z pokrywką, nagrzać do temperatury 240 stopni.
Nagrzany garnek wyciągnąć z piekarnika, szybko przełożyć do niego wyrośnięte ciasto razem z papierem do pieczenia, przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika.Piec 35 minut.
Po upieczeniu chleb ostrożnie wyciągnąć z garnka, studzić na kratce.