Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5753
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1206
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12389
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5214
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5753
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1206
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12389
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5214
Składniki
W dużej misce połączyć drożdże z wodą, dodać sól, wymieszać z mąką. Dobrze wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 15 minut),przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, wyrobić przez chwilę, uformować okrągły bochenek.
Głęboką miskę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięty bochenek można posypać sezamem, czarnuszką lub makiem (przedtem ciasto lekko spryskać ciepłą wodą).
Do piekarnika włożyć garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z pokrywką, nagrzać do temperatury 240 stopni.
Nagrzany garnek wyciągnąć z piekarnika, szybko przełożyć do niego wyrośnięte ciasto razem z papierem do pieczenia, przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika.Piec 35 minut.
Po upieczeniu chleb ostrożnie wyciągnąć z garnka, studzić na kratce.