Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie, posypany pestkami dyni i słonecznika.
mikser, miska, forma do pieczenia do keksu 30 cm,
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 495
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2787
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1668
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14511
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 495
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2787
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1668
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14511
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin. W dniu pieczenia: Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto (5 minut). Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki (keksówka 30 cm), namoczoną mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, chleb w formie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni grzałki (góra + dół), po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Smacznego !!!