Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny, zdrowy chleb pszenny z czarnuszką i suszonym dojrzewającym schabem, posypany pestkami dyni i słonecznika. Prosty w zrobieniu.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8577
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3030
Polecam.
Odsłon: 1816
Polecam.
Odsłon: 518
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8577
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3030
Polecam.
Odsłon: 1816
Polecam.
Odsłon: 518
Składniki
4 godziny przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 godziny.
Wykonanie ciasta chlebowego: Wymieszać 500 gram mąki z solą, czarnuszką i startym suszonym mięsem, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę.
Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch.
Posypujemy pestkami dyni i słonecznika, pestki lekko wciskamy drewnianą patką.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na około 5 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto wyrośnie, powiększając swoją objętość o 2 razy, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 250 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 35 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Chleb kroimy całkowicie ostudzony. Smacznego!!!