Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty w przygotowaniu chleb razowy to idealny przepis dla każdego laika kulinarnego, który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników smakuje wyśmienicie z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie.
Chleb żytni razowy, upieczony na żytnim zakwasie z dodatkiem ostropestu plami...
Odsłon: 12517
Chleb domowy razowy to pyszne wydanie chleba domowego, oczywiście jeśli piecz...
Odsłon: 7666
Przepis dnia
Pyszny mieszany chlebek na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży
Odsłon: 7452
Szybka , smaczna i prosta sałatka którą przygotujesz dosłownie w 5 minut idea...
Odsłon: 87
Pyszna przekąska na grilla, która świetnie sprawdzi się także na kolację czy...
Odsłon: 326
Stek z antrykotu to danie, które króluje na specjalne okazje, ale nie tylko....
Odsłon: 2337
Znudziły Ci się zwykłe mielone, szukasz jakieś odmiany smakowej, oto przepis...
Odsłon: 278
Szybka , smaczna i prosta sałatka którą przygotujesz dosłownie w 5 minut idea...
Odsłon: 87
Pyszna przekąska na grilla, która świetnie sprawdzi się także na kolację czy...
Odsłon: 326
Stek z antrykotu to danie, które króluje na specjalne okazje, ale nie tylko....
Odsłon: 2337
Znudziły Ci się zwykłe mielone, szukasz jakieś odmiany smakowej, oto przepis...
Odsłon: 278
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąką pszenną razową, dodajemy cukier, pokruszone drożdże, wlewamy ciepłą wodą i wszystko dokładnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy mąkę pszenną białą, sól oraz olej i dłonią zagniatamy ciasto do czasu, aż będzie jednolite i miękkie ( ciasto można wyrobić na stolnicy posypanej mąką ). Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części, przekładamy do prostokatnych foremek – keksówek posmarowanych tłuszczem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Tak przygotowany chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym to temp 200 st. C około 40-50 minut.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami
Pieczywo
ficelle
Pieczywo
Chleb na zakwasie
Pieczywo
Chleb kminkowy
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 421
ficelle
Ficelle, "szczuplejsze" siostry bagietek, chrupiące i pyszne. U mnie wersja n...
Odsłon: 594