Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na chleb razowy polecam tym, którzy mają opory przed pieczeniem chleba. Jest łatwy, szybko widać efekty pracy, bo ciasto nie musi odpoczywać przez noc. Chlebek jest wbrew pozorom bardzo delikatny, smaczny i zdrowy przede wszystkim, bo zawiera wybór ziaren. Zapraszam do eksperymentowania.
Naczynie do pieczenia, naczynie do wody, waga, nóż i deska do krojenia
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2165
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 129
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 226
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2165
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 129
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 226
Składniki
Do miski odmierzamy 500 g mąki pełnoziarnistej, wsypujemy drożdże, pieprz, ja dodałam szczyptę świeżego rozmarynu drobniutko posiekanego.
Masło lub margarynę rozpuszczamy i dodajemy do suchych składników (nie może być gorące).
Dodajemy wodę, ziarna i dokładnie mieszamy około 5 minut.
Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę przykryte folią posmarowaną olejem.
Po godzinie "składamy" albo wyrabiamy przez następne 5 minut i znów odkładamy na godzinę.
Po godzinie posypujemy delikatnie mąką ciasto i powierzchnię, na którą wyłożymy ciasto.
Przechylamy miskę, aby pozwolić masie chlebowej wylać się na powierzchnię, delikatnie składamy i przenosimy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Posypujemy ziarnami i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Ja użyłam naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 30 minut z pojemnikiem z wodą pod naczyniem. Po 30 minutach usuwamy wodę z podspodu i pieczemy kolejne 15 minut , ale już bez naczynia, tylko z papierem. Studzimy, a potem radujemy się z udanego wypieku!