Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na chleb razowy polecam tym, którzy mają opory przed pieczeniem chleba. Jest łatwy, szybko widać efekty pracy, bo ciasto nie musi odpoczywać przez noc. Chlebek jest wbrew pozorom bardzo delikatny, smaczny i zdrowy przede wszystkim, bo zawiera wybór ziaren. Zapraszam do eksperymentowania.
Naczynie do pieczenia, naczynie do wody, waga, nóż i deska do krojenia
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 72
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 112
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 72
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 112
Składniki
Do miski odmierzamy 500 g mąki pełnoziarnistej, wsypujemy drożdże, pieprz, ja dodałam szczyptę świeżego rozmarynu drobniutko posiekanego.
Masło lub margarynę rozpuszczamy i dodajemy do suchych składników (nie może być gorące).
Dodajemy wodę, ziarna i dokładnie mieszamy około 5 minut.
Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę przykryte folią posmarowaną olejem.
Po godzinie "składamy" albo wyrabiamy przez następne 5 minut i znów odkładamy na godzinę.
Po godzinie posypujemy delikatnie mąką ciasto i powierzchnię, na którą wyłożymy ciasto.
Przechylamy miskę, aby pozwolić masie chlebowej wylać się na powierzchnię, delikatnie składamy i przenosimy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Posypujemy ziarnami i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Ja użyłam naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 30 minut z pojemnikiem z wodą pod naczyniem. Po 30 minutach usuwamy wodę z podspodu i pieczemy kolejne 15 minut , ale już bez naczynia, tylko z papierem. Studzimy, a potem radujemy się z udanego wypieku!