Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. Chlebek wychodzi niezwykle chrupiący, pyszny i jest prosty w przygotowaniu. Na następny dzień jest nadal świeży i smaczny. Przygotowałam go w naczyniu żaroodpornym.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14263
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1655
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16283
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6559
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14263
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1655
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16283
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6559
Składniki
W małej miseczce umieszczam drożdże a następnie dodaję odrobinę ciepłej wody oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut. Do dużej miski wsypuję mąkę u mnie typ 650. Można użyć mąkę chlebową typ 750. Do mąki dodaję sól, zaczyn i ciepłą wodę. Wszystko mieszam w misce za pomocą drewnianej łyżki. Jeśli nasze ciasto jest zbyt gęste dodaję jeszcze odrobinę wody, jeśli jest odwrotnie dodaję mąkę. Po wyrobieniu ciasto odstawiam do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto za pomocą szpatułki przekładam kilka razy. Odstawiam do wyrośnięcia i tą czynność wykonują ponownie za 30 minut. Ostatecznie takie ciasto przekładałam trzy razy. Po ostatnim przełożeniu odstawiam chleb do całkowitego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzewam na 220 stopni i wkładam do piekarnika naczynie żaroodporne którym będę piec chleb. Gdy się nagrzeje przekładam szybkim ruchem chleb. Mój chleb wcześniej był podłożony papierem do pieczenia by łatwiej się przekładało do naczynia. Tuż przed pieczeniem można chleb naciąć nożem i posypać mąką. Nie przykrywam naczynia żaroodpornego. Po ok. 15 minutach wyciągam na chwilę chleb i pozbywam się papieru do pieczenia. Całość piekę ok.40 minut . Po tym czasie chleb powinien być już gotowy Odstawiam aby chleb nieco przestygł i gotowe. Polecam serdecznie.