Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonaly chleb na bazie cukinii, z maki mieszanej - orkiszowej pelnoziarnistej i tradycyjnej maki do pieczywa. Specjalnego smaku nadaje mu ser feta, ale równie dobrze smakuje np. z cebula, suszonymi pomidorami, oliwkami lub mielonymi orzechami.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 38
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12181
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 38
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12181
Składniki
Zetrzec cukinie lub posiekac w robocie i posypac lyzka soli, która wyciagnie z niej zbedna wode. Odstawic w tym celu na godzine. Pozostałe składniki, z wyjątkiem wody i sera wlozyc do miski robota. Wycisnac cukinie przez sito i dodac do pozostalych skladników. Na koniec dodac wode i ugniesc ciasto, jesli jest zbyt geste dodac wiecej wody, jesli zbyt rzadkie - dodac make. Odstawic ciasto na godzine, powinno powiekszyc podwójnie swoja objetosc.
Do wyrosnietego ciasta dodac pokruszony ser z odrobina maki. Uformowac 2 bochenki chleba i odstawic na pól godziny w cieple miejsce. Piec ok. godziny w temp. 200° C
Swiezy chleb smakuje wysmienicie np. z prostym twarozkiem: • 3 pojemniki twarożku • 2 pudełeczka rzeżuchy • sól i pieprz • ewentualnie trochę mleka Wymieszac twróg, doprawic sola i pieprzem, uciac rzezuche i dodac do twarogu Jesli jest zbyt gesty, dodac odrobine mleka.