Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, praktycznie bez wyrabiania, z chrupiacą skórką. W zapachu nie czuć kaszy gryczanej, w smaku też kasza nie gra głównych skrzypiec. Polecam spróbować :)
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1638
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1408
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1432
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1546
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1638
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1408
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1432
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1546
Składniki
Ciepłą wody ja robię na przegotowanej, miód, sól , drożdże Rozpuścić to w tej wodzie. Dodać: mąkę tortowa, pół woreczka ugotowanej ostudzonej kaszy gryczanej prażonej. Wyrobić, parę razy żeby wymieszać, jest takie lekko lejące od reki nie odchodzi. Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do keksówki długość dużej blachy, aha blachę wysmarowałam olejem i mąka oprószyłam. Odstawić do wyrośnięcia posmarować po tym wodą, lekko przycisnąć . Piec w 200 stopniach jedną gdz. Ja przez 30 minut piekłem na termoobiegu w 200stopniach a przez następne 30 minut w 180 stopniach termoobiegu. W piekarniku mało wyrósł. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po 10 minutach obstukać wyciągnąć chleb z blachy. Jeśli ktoś nie chce twardej chrupiącej skórki trzeba bezpośrednio po wyjęciu z blachy posmarować zimną wodą jak wyschnie przykryć ściereczką jak będzie zimny zawinąć w ściereczke i jeszcze w woreczek. Można dodać dyni lub słoneczniku lub len, chleb w tedy będzie trochę cięższy. Smacznego !