Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To idealny przepis dla początkujących, bowiem chlebek jest szybki i prosty w przygotowaniu. Warto piec taki domowy chleb, bo nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba unoszącym się po kuchni.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336692
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4041
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423173
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2615
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336692
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4041
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423173
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2615
Składniki
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól oraz ulubione dodatki. Zalać ciepłą wodą, dodać rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać 2 łyżeczki całego kminku, wyrobić. Przygotować 2 długie, wąskie „keksówki” - wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto na nich ciasto. Wierzch posypać kminkiem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Nastawić piekarnik na około 250 stopni C. Chleb piec przez około 35-45 minut. Gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.
Polecam