Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stęskniłam się za pieczonym w domu chlebem, więc dziś upiekłam właśnie taki - z mąki pełnoziarnistej, pyszny i syty.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 12
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 106
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20468
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 58
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 93
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 12
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 106
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20468
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 58
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 93
Składniki
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej i 1 łyżką pszennej oraz ciepłą wodą i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki oraz sól i kminek wymieszać w misce. Dodać do tego wyrośnięty zaczyn oraz kefir. Wyrobić chwilkę ciasto - będzie się kleić do dłoni. Nie może być twarde, ale też nie może się przelewać przez palce - w razie potrzeby dodajemy jeszcze troszkę mąki lub kefiru. Na koniec dodać oliwę, chwilkę jeszcze wyrabiać.
Gotowe ciasto przełożyć do foremki (piekłam w keksówce - ciasta było troszkę ponad połowę) wysmarowanej oliwą i odstawić na godzinę (mąka pełnoziarnista jest ciężka i ciasto nie wyrośnie tak szybko, jak z mąki pszennej czy razowej). Gdy ciasto podrośnie troszkę ponad foremkę, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni C, termoobieg. Piec 40-45 minut. Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremki, by woda odparowała, a skórka stała się wspaniale chrupiąca.
Chleb jest smaczny i bardzo syty. Smacznego. :)