Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak domowego pieczywa jest moim wspomnieniem z dzieciństwa!
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1200
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14800
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 828
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1200
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14800
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 828
Składniki
Drożdże, 50ml wody oraz cukier mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy i robimy wgłębienie. Dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn. Mieszamy dokładnie, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy mokrą dłonią. Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut, najlepiej pod bawełnianą ściereczką. Chleb wkładamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp. do 190⁰C i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk przy pukaniu od spodu. Wyciągamy z formy po ok 5 minutach od wyłączenia piekarnika. Studzimy na metalowej kratce. W trakcie pieczenia (ale po upływie min 30 minut) możemy otworzyć piekarnik i przykryć chleb z wierzchu folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry, by chleb się nie przypalił.