Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak domowego pieczywa jest moim wspomnieniem z dzieciństwa!
 
         
         
         
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16833
 
            Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 97
 
            Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 314
 
            Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 835
 
            Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23747
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16833
 
            Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 97
 
            Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 314
 
            Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 835
 
            Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23747
 
         
         
                Składniki
Drożdże, 50ml wody oraz cukier mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy i robimy wgłębienie. Dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn. Mieszamy dokładnie, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy mokrą dłonią. Pozostawiamy w formie do wyrośnięcia na ok 30 minut, najlepiej pod bawełnianą ściereczką. Chleb wkładamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 20 minut, po czym skręcamy temp. do 190⁰C i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk przy pukaniu od spodu. Wyciągamy z formy po ok 5 minutach od wyłączenia piekarnika. Studzimy na metalowej kratce. W trakcie pieczenia (ale po upływie min 30 minut) możemy otworzyć piekarnik i przykryć chleb z wierzchu folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry, by chleb się nie przypalił.