Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To idealny przepis dla początkujących, bowiem chlebek jest szybki i prosty w przygotowaniu. Warto piec taki domowy chleb, bo nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba unoszącym się po kuchni.
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 97
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 48
Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 94
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 97
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 48
Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 94
Składniki
Drożdże wsypać do letniej wody i odstawić na kilka minut. Pozostałe składniki umieścić w dużej misce. Dodać do nich wodę z drożdżami i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia), wysmarowany delikatnie tłuszczem, o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem. Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 35 minut. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia. Chleb można upiec w keksówce – wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej formy, odstawiamy je na kilka minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około godzinę.