Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chleb z ziaren jest pełen wysokiej jakości błonnika, witamin i minerałów. Wszystko dzięki bardzo dużej ilości grubo zmielonych nasion. Jest ich więcej niż mąki, która stanowi tu tylko dodatek. Ma wspaniały smak i zachowuje świeżość przez wiele dni. Jeśli lubisz ciężkie i wilgotne pieczywo, to ten chleb będzie idealny na kanapki, a także jako dodatek do obiadu.
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 107
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 167
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 18
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 107
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 167
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 18
Składniki
Wszystkie nasiona i żurawinę przełóż do moździerza lub robota kuchennego. Rozdrobnij je, ale niezbyt mocno. W mieszance powinno być można dalej rozróżnić poszczególne nasiona.
W dużej misce połącz wodę, drożdże, sól i nasiona. Dobrze całość wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie zamieszaj do całkowitego połączenia składników.
Keksówkę o wymiarach 30x11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wygładź powierzchnię. Foremkę przykryj lnianym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 12-16 godzin. Na wierzchu powinny pojawić się wyraźne pęknięcia. Posyp bochenek ziarnami słonecznika.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz chleb z ziaren przez ok. 1 godzinę z włączonym obiegiem powietrza. Po tym czasie wyjmij bochenek z formy i wstaw go jeszcze raz do pieczenia na kolejne 30 minut.
Po wyjęciu zawiń chleb w czystą, lnianą ściereczkę i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Bochenek można kroić po ok. 4 godzinach od wyjęcia z pieca.