Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty i smaczny chleb z ziarnami, a przede wszystkim bardzo szybki. Ja najbardziej lubię taki świeżo upieczony, jeszcze ciepły posmarowany grubo masłem no i oczywiście musi być piętka.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Do wymieszanej mąki dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto(ja użyłam robota ale ciasto można również wyrobić ręcznie).
Wyrobione ciasto(lekko klejące) odstawiamy na 5 minut aby trochę podrosło. Po 5 minutach jeszcze raz dokładnie mieszamy ciasto i znowu odkładamy je na 5 minut.
Po kolejnych 5 minutach ciasto dokładnie mieszamy i wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blaszkę z ciastem odstawiamy( przykryte ściereczką) do wyrośnięcia.
Po mniej więcej godzinie lekko podrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy chlebek przez około 60 minut. Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z blaszki najlepiej na ruszt.
Smacznego !!!
;-D