Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chleb jest bardzo łatwy do zrobienia. Robi się go łyżką. A co najważniejsze, jest bardzo smaczny. Pestki słonecznika, siemie lniane, płatki owsiane, żurawina to samo dobro.
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 78
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 7887
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4282
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 21
Dziś do pracy.
Odsłon: 538
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 78
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 7887
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4282
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 21
Dziś do pracy.
Odsłon: 538
Składniki
Do miseczki wlać kefir i wodę. Wkruszyć drożdże i dodać cukier. Pomieszać. Dodać siemie lniane, pestki słonecznika, płatki owsiane, żurawinę. Pozostawić na ok 15-20 min aż pojawią się bąbelki. Dodać mąkę pszenną i sól. Za pomocą najlepiej drewnianej łyżki wyrobić/ pomieszać ciasto. Zagrzać piekarnik do 80 stopni i wstawić miseczkę z ciastem przykrytą ściereczką. Pozostawić ciasto w otwartym piekarniku na ok 30-50 min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ponownie pomieszać ciasto i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ładnie, równo rozłożyć ciasto. Wyrównać ręką zamoczoną/ moczoną w wodzie. Posypać placek płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika i nastawić grzanie na 180 stopni. Po godzinie wyjąć chlebek z piekarnika i pozostawić w foremce przez kilkanaście minut, a następnie wyjąć z formy i wystudzić. Smacznego.