Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy i smaczny chleb na suchych drożdżach z pełnoziarnistej mąki chlebowej
Miska, naczynie z miarką, łyżeczka, naczynie żaroodporne/ blaszka do pieczenia, waga
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3794
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 728
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3794
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 728
Składniki
Suche składniki łączymy w misce, następnie dodajemy masło i delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około godzinę, po czym "składamy" chleb i znów odkładamy do wyrośnięcia albo na całą noc, albo aż ciasto podwoi rozmiar.
Przygotowujemy naczynie do pieczenia przez wyłożenie go papierem do pieczenia, wpuszczamy trochę oleju, a następnie wkładamy ciasto. Posypujemy ziarnami. Nacinamy ostrym nożem powierzchnię chleba, smarujemy albo mlekiem, albo spryskujemy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza na 30-35 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy z papierem chleb i dopiekamy już bez naczynia następne 5-10 minut.
Studzimy na kratce i przechowujemy w czystej ściereczce.