Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy i smaczny chleb na suchych drożdżach z pełnoziarnistej mąki chlebowej
Miska, naczynie z miarką, łyżeczka, naczynie żaroodporne/ blaszka do pieczenia, waga
Prosta do przygotowania, pełna smaku i warzyw sałatka z ogórków, która idealn...
Odsłon: 33
Papryka marynowana to doskonały dodatek do kanapek, sałatek i również dekora...
Odsłon: 79
Faszerowana cukinia to jedno z pyszniejszych dań, które przygotowuję latem. W...
Odsłon: 215
Pierś z kurczaka smażymy i polewamy sosem serowo -szpinakowym. Sos jest przep...
Odsłon: 1291
Prosta do przygotowania, pełna smaku i warzyw sałatka z ogórków, która idealn...
Odsłon: 33
Papryka marynowana to doskonały dodatek do kanapek, sałatek i również dekora...
Odsłon: 79
Faszerowana cukinia to jedno z pyszniejszych dań, które przygotowuję latem. W...
Odsłon: 215
Pierś z kurczaka smażymy i polewamy sosem serowo -szpinakowym. Sos jest przep...
Odsłon: 1291
Składniki
Suche składniki łączymy w misce, następnie dodajemy masło i delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około godzinę, po czym "składamy" chleb i znów odkładamy do wyrośnięcia albo na całą noc, albo aż ciasto podwoi rozmiar.
Przygotowujemy naczynie do pieczenia przez wyłożenie go papierem do pieczenia, wpuszczamy trochę oleju, a następnie wkładamy ciasto. Posypujemy ziarnami. Nacinamy ostrym nożem powierzchnię chleba, smarujemy albo mlekiem, albo spryskujemy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza na 30-35 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy z papierem chleb i dopiekamy już bez naczynia następne 5-10 minut.
Studzimy na kratce i przechowujemy w czystej ściereczce.