Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb. Nie ma nic lepszego. Uzależniającego. Prawdziwego.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 679
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 472
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3311
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 877
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 679
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 472
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3311
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 877
Składniki
Wieczorem Przygotowuję rozczyn z drożdży, 2 łyżek wody, cukru i łyżki mąki. Odstawiam na 10-15 minut. Mąki przesiewam do miski. Dodaję przyprawy, rozczyn, wodę i ziarna. Mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i łatwo się mieszać /w razie potrzeby dodaję po trochu wody lub mąki/. Miskę przykrywam ściereczką. Odstawiam na noc.
Od rana /dnia następnego/ Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto. Wyrabiam, co w tym przypadku ogranicza się do dwukrotnego założenia ciasta /na kopertę/. Czystą ściereczkę wkładam do durszlaka. Wysypuję obficie mąką. Przekładam ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na minimum godzinę do wyrośnięcia. Żaroodporne naczynie z pokrywką wkładam do piekarnika. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni Celsjusza. Po godzinie wyrastania ciasto wkładam do rozgrzanego garnka. Obniżam temperaturę do 210 stopni. Piekę pod przykryciem około 30 minut. Potem jeszcze około 10 minut bez przykrycia. Wyjmuję ostrożnie chleb na kratkę. Opukuję drewnianą łyżką od dołu. Jest głuchy dźwięk. Chleb gotowy. Czekam aż ostygnie.