Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
żytni chleb wieloziarnisty na zakwasie
Chleby na zakwasie należą do najzdrowszych. Najstarszymi chlebami wypiekanymi...
Odsłon: 25552
Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy na miodzie i zakwasie żytnim.
Odsłon: 14897
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 20407
Usmażone paluszki rybne podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 45
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 188
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 20407
Usmażone paluszki rybne podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 45
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 188
Składniki
Wieczorem: Mieszam składniki /do połączenia/ w dużej misce. Nakrywam ścierką. Odstawiam na minimum 10 godzin.
Od rana: Blat posypuję mąką. Formuję bochen tulając go po blacie /podsypuję mąką/. Przekładam kulkę na zasypaną mąką ścierkę. Ukłądam w misce do wyrośnięcia na około 2 godziny /minimum około godziny/. Piekarnik rozgrzewam do maksimum. Do środka wkładam naczynie żaroodporne z pokrywką. Przekładam chleb do gorącego naczynia. Piekę 30 minut pod pokrywką w 230 stopniach. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piekę jeszcze 15-20 minut.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
ficelle
Pieczywo
Chleb na zakwasie
Pieczywo
Chleb kminkowy
Pieczywo
Chleb z mąki bambusowej
ficelle
Ficelle, "szczuplejsze" siostry bagietek, chrupiące i pyszne. U mnie wersja n...
Odsłon: 87
Chleb na zakwasie
Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.
Odsłon: 1497