Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb żytni jest o wiele zdrowszy od pszennego, bardziej sycący i sprzyja odchudzaniu. Dzisiaj wersja przygotowana na drożdżach, zachęcam do wypróbowania:-)
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11316
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 290
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 334
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 56
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 429
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11316
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 290
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 334
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 56
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 429
Składniki
Mąki wymieszać dokładnie ze sobą. Dodać 500 ml wody i zostawić na 1 godzinę. Następnie dodać 200-250 ml wody o temperaturze pokojowej, sól, suche drożdże (albo rozczyn drożdżowy), miód i wymieszać ponownie bardzo dokładnie. Wyrobić ciasto mikserem, zajmuje to około 4-5 minut (ja wyrabiałam ręcznie około 10 minut). Ciasto musi mieć gęstą konsystencję ale nadal płynną. Ciasto odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość (w ciepłym miejscu np. na kaloryferze).
Gdy pięknie wyrośnie, ponownie delikatnie wyrobić ciasto i przełożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej olejem i wyspanej mąką (ja piekłam w większej keksówce o wymiarach 14 x 30 cm). Blachę z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut, również na kaloryferze. Przenieś chleb bardzo delikatnie, wstawić do piernika nagrzanego do 250 stopni, piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec kolejne 50 minut. Chleb wyjąć z blaszki i papieru i studzić na kratce. Smacznego!