Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i zdrowy chlebek upieczony z mąki żytniej na żytnim zakwasie.
mikser, miska, forma do pieczenia -keksowa duża,
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 21
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 31
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 46
Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaic...
Odsłon: 65
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 21
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 31
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 46
Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaic...
Odsłon: 65
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W dniu pieczenia: Wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać pestki i płatki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 25 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia. Smacznego !!!