Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chlebek zrobiłam pierwszy raz, ale nie ostatni :)
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 490
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1325
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 490
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1325
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Składniki
ziemniaki ugotować, utłuc je i wystudzić. Jeżeli nam zostanie ziemniaków z obiadu i są już zimne to można do nich dodać trochę z tej letniej wody i razem to zmiksować na papkę. Do mąki dodać papkę ziemniaczaną, sól, zakwas i wodę. Razem to wszystko zmiksować jednak nie zbyt długo. Konsystencja ciasta powinna być lepka, ciasto powinno być luźne. Odstawić i przykryć na ok 40 minut. Następnie do wyłożonej papierem pergaminowym keksówki przełożyć ciasto, na wierzchu naciąć chlebek, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min. Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni przez ok. 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 190 stopni, posmarować chleb wodą i piec 30-40 min. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z foremki, zdjąć papier i studzić na kratce. Smacznego