Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny chlebek cynamonowy o ciekawym wyglądzie. Ciasto kroi się na kwadraty i układa pionowo w foremce. Chlebek można jeść odrywając kolejno kawałki lub pokroić na kromeczki. Można jeść z dżemem, masełkiem lub bez dodatków. Polecam!
Ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę, cukier, drożdże i sól. Jajka ubijamy lekko trzepaczką. Mleko podgrzewamy z masłem w małym rondelku, aż masło się rozpuści. Dodajemy do tego wodę oraz ekstrakt z wanilii. Mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy. Dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Zagniatamy na stolnicy około 10 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Po wyrośnięci ciasto odgazowujemy uderzając je ręką. Przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 30 x 50cm.
Posypka: cukier mieszamy z cynamonem. Masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy mieszaną cukru i cynamonu.
Ciasto kroimy wzdłuż na 6 równych pasków. Paski układamy jeden na drugim. Następnie kroimy je na 6 kwadratów. Do natłuszczonej i obsypanej mąką lub bułką tartą foremki przekładamy pokrojone ciasto "na stojąco". Ciasto odstawiamy na 30-45 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 30 minut w 175 stopniach. Jeśli za bardzo będzie się rumienić przykrywamy folią aluminiową. Chlebek powinien mieć piękny, złoto - brązowy kolor.
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 32
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 365
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 304
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 267
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 32
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 365
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 304
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 267
Składniki
Ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę, cukier, drożdże i sól. Jajka ubijamy lekko trzepaczką. Mleko podgrzewamy z masłem w małym rondelku, aż masło się rozpuści. Dodajemy do tego wodę oraz ekstrakt z wanilii. Mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy. Dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Zagniatamy na stolnicy około 10 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Po wyrośnięci ciasto odgazowujemy uderzając je ręką. Przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 30 x 50cm.
Posypka: cukier mieszamy z cynamonem. Masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy mieszaną cukru i cynamonu.
Ciasto kroimy wzdłuż na 6 równych pasków. Paski układamy jeden na drugim. Następnie kroimy je na 6 kwadratów. Do natłuszczonej i obsypanej mąką lub bułką tartą foremki przekładamy pokrojone ciasto "na stojąco". Ciasto odstawiamy na 30-45 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 30 minut w 175 stopniach. Jeśli za bardzo będzie się rumienić przykrywamy folią aluminiową. Chlebek powinien mieć piękny, złoto - brązowy kolor.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z mąki migdałowej
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla - domowe placki
Chleb z mąki migdałowej
Idealny na diecie keto =)
Odsłon: 74
Bułki pszenne, zwykłe
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 3276