Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny chlebek cynamonowy o ciekawym wyglądzie. Ciasto kroi się na kwadraty i układa pionowo w foremce. Chlebek można jeść odrywając kolejno kawałki lub pokroić na kromeczki. Można jeść z dżemem, masełkiem lub bez dodatków. Polecam!
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 258
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1865
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 258
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1865
Składniki
Ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę, cukier, drożdże i sól. Jajka ubijamy lekko trzepaczką. Mleko podgrzewamy z masłem w małym rondelku, aż masło się rozpuści. Dodajemy do tego wodę oraz ekstrakt z wanilii. Mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy. Dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Zagniatamy na stolnicy około 10 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Po wyrośnięci ciasto odgazowujemy uderzając je ręką. Przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 30 x 50cm.
Posypka: cukier mieszamy z cynamonem. Masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy mieszaną cukru i cynamonu.
Ciasto kroimy wzdłuż na 6 równych pasków. Paski układamy jeden na drugim. Następnie kroimy je na 6 kwadratów. Do natłuszczonej i obsypanej mąką lub bułką tartą foremki przekładamy pokrojone ciasto "na stojąco". Ciasto odstawiamy na 30-45 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 30 minut w 175 stopniach. Jeśli za bardzo będzie się rumienić przykrywamy folią aluminiową. Chlebek powinien mieć piękny, złoto - brązowy kolor.