Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb serowy to niesamowity wypiek z dużą ilością sera. Smakuje wręcz wybornie i z pewnością zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22511
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14802
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4594
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44041
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 598
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 599
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22511
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14802
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4594
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44041
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 598
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 599
Składniki
W misie połącz mąkę, sól i cukier. W osobnej misce wymieszaj ciepłe wodę i mleko. Dodaj drożdże i mieszaj do rozpuszczenia. Do mąki dodaj mieszankę mleka i wody oraz olej. Mieszaj całość hakami do ciasta drożdżowego przez 2 minuty. Pozwól odpocząć ciastu przez 5 minut.
Kontynuuj mieszanie, w razie potrzeby dodając więcej mąki. Konsystencja powinna być lepka, ale nie kleista. Przełóż masę do dobrze naoliwionej formy i przykryj ją folią aluminiową. Zostaw do podwojenia objętości, na ok. 60-90 minut. Główkę czosnku upiecz.
Ciasto podziel na 2 części. Na lekko podsypanej mąką powierzchni rozwałkuj każdą część ciasta na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie sery, łyżkę oliwy z oliwek oraz przeciśniętą przez praskę główkę czosnku.
Równomiernie rozsmaruj nadzienie na każdym placku. Każdy z nich zroluj w wałek. Zrób głębokie nacięcie na środku każdego rulonu, a następnie przewróć ciasto na drugą stronę. Jeśli ser wypadnie, zwyczajnie wciśnij go z powrotem.
Oba rulony zwiń ze sobą w warkocz. Przenieś bochenek do natłuszczonej formy. Przykryj ją lekko folią spożywczą i zostaw na ok. 60 minut.
Chlebek serowy piecz przez 25-30 minut pod przykryciem w temperaturze 180 st. Celsjusza. Następnie zdejmij przykrycie i piecz przez kolejne 30-35 minut.
Formę wyjmij z piekarnika. Bochenek wyjmuj z formy po upływie kilku minut. Krój po ok. 60 minutach od wyjęcia z pieca.