Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę, że każdy zna smak tego chlebka. Słodki, z rodzynkami. Żeby go zrobić potrzebna jest melasa. Melasa nie zawsze stoi na półce w spiżarni, ale zawsze stoi miód i to on zastąpił melasę. Polecam, warto zrobić.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Składniki
W ciepłej wodzie rozpuścić kawę. Przelać do miseczki i dodać kefir. Dodać cukier i pokruszone drożdże oraz rodzynki. Pomieszać i odstawić na ok. 15 min. Dodać miód i mąkę pszenną porcjami. Mieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. Ponownie pomieszać i przełożyć do foremki ( 11x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ładnie wyrównać i posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić grzanie na 180 stopni. Piec ok. 60 min, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Smacznego. Porady Jeśli mamy scukrzony miód można go rozpuścić wkładając słoik do dość ciepłej wody i pozostawić na kilkanaście minut.