Smaczny, domowy, aromatyczny chlebek...polecam ;)
Chlebek z ricottą i koperkiem
Składniki
- mąka pszenna 500 g
- sól 1 1/2 łyżeczki
- woda ciepła 130 ml
- masło 100 g
- drożdże świeże 20 g
- cukier 1 łyżeczka
- ser ricotta 250 g
- jajko 1 szt
- koperek 1 łyżeczka
Składniki
- mąka pszenna 500 g
- sól 1 1/2 łyżeczki
- woda ciepła 130 ml
- masło 100 g
- drożdże świeże 20 g
- cukier 1 łyżeczka
- ser ricotta 250 g
- jajko 1 szt
- koperek 1 łyżeczka

Etapy przygotowania
Drożdże zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. odstawić na ok. 10-15 min. Następnie dodać wszystkie produkty, łącznie z serem i wymieszać.

Na końcu dodać posiekany drobno koperek Następnym razem dodam go nieco więcej ), wyrobić ciasto.

Gotowe przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 90-100 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem. Czekamy jeszcze kwadrans, po czym chlebek także smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. ok. 200 stopni przez ok. 30 min. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 84
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Ser
- Ciasta
- Kremy
- Serniki
Odsłon: 102

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 318
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 116
Warzywna pasta pełna smaku.
- Grill
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 86
Ostatnio komentowane przepisy
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 84
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Owoce
- Truskawki
- Nabiał
- Ser
- Ciasta
- Kremy
- Serniki
Odsłon: 102

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 318
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 116
Warzywna pasta pełna smaku.
- Grill
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 86



Składniki
- mąka pszenna 500 g
- sól 1 1/2 łyżeczki
- woda ciepła 130 ml
- masło 100 g
- drożdże świeże 20 g
- cukier 1 łyżeczka
- ser ricotta 250 g
- jajko 1 szt
- koperek 1 łyżeczka
Drożdże zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. odstawić na ok. 10-15 min. Następnie dodać wszystkie produkty, łącznie z serem i wymieszać.
Na końcu dodać posiekany drobno koperek Następnym razem dodam go nieco więcej ), wyrobić ciasto.
Gotowe przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 90-100 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem. Czekamy jeszcze kwadrans, po czym chlebek także smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. ok. 200 stopni przez ok. 30 min. Smacznego!