Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny żytni chlebek! warto spróbować upiec samemu w domu
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8494
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1240
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10178
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4634
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 691
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8494
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1240
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10178
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4634
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 691
Składniki
Drożdże zasypać cukrem poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać dodać sól i otręby, następnie drożdże wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Chwile jeszcze wyrobić przełożyć do keksówki ( 10 x 25 ) wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami. Pozostawić do wyrośnięcia ok 20 min. Ciasta w foremce powinno być do połowy lub 3/4 foremki, jeśli urośnie ponad foremkę przyklepać do poziomu formy. Posmarować wierzch oliwą i zrobić nacięcia nożem- wtedy chlebek nie pęknie. Piec 15 min w 230 st , następnie zmniejszyć do 160 st i jeszcze 20 min.
Drożdże zasypać cukrem poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać dodać sól i otręby, następnie drożdże wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Chwile jeszcze wyrobić przełożyć do keksówki ( 10 x 25 ) wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami. Pozostawić do wyrośnięcia ok 20 min. Ciasta w foremce powinno być do połowy lub 3/4 foremki, jeśli urośnie ponad foremkę przyklepać do poziomu formy. Posmarować wierzch oliwą i zrobić nacięcia nożem- wtedy chlebek nie pęknie. Piec 15 min w 230 st , następnie zmniejszyć do 160 st i jeszcze 20 min.