Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki przepis na małe chlebki w sam raz do koszyczka ze święconką. Upieczenie chlebków nie jest czynnością skomplikowaną, z którą nie można sobie poradzić. Chlebki możemy upiec wcześniej i przechowywać zamrożone.
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 957
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3099
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 957
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3099
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. 200 ml wody łączymy z drożdżami, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy dobrze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, wsypujemy sól, wlewamy resztę wody i dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Ciasto jest dosyć luźne. Formujemy kulę, posypujemy ją mąką, przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, dzielimy na 4 lub 6 równych części. Formujemy podłużne chlebki. Gotowe, uformowane chlebki przekładamy na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C. Chlebki posypujemy smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy czarnuszką. Na każdym z nich robimy małe nacięcia. Tak przygotowane chlebki wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy 30 minut. Upieczone wykładamy z piekarnika do przestudzenia.
Chlebki do koszyczka gotowe!
Nasze rady: Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C.