Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak domowo to domowo :) Zakwas na żurek zrobiony, to teraz trzeba się zabrać za chlebki. Są zwarte, pyszne i najważniejsze, że zupa z nich się nie wylewa. Nawet jak nalejemy dokładkę :) Te chlebki mogą też być wykorzystane przy kwaśnicy, czy grochówce. Chlebki robi się prosto :)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 475
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 814
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 475
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 814
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i drożdże. Wlewamy letnie mleko, letnią wodę, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto (jest trochę klejące. Gdy bardzo lepi się do rąk dosypujemy nieco mąki). Miskę smarujemy olejem i przekładamy wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 równe części, z każdej formujemy chlebek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka, smarujemy każdy chlebek, dzięki czemu ładnie się zarumieni i posypujemy czarnym sezamem lub czarnuszką, czy makiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu ucinamy górną część, wydrążamy i wlewamy naszą zupkę. Smacznego!