Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek świąteczny podany w małym, ciepłym i chrupiącym chlebku to doskonały pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Upieczenie chlebków nie jest czynnością skomplikowaną, z którą nie można sobie poradzić. Chlebki możemy upiec wcześniej i przechowywać zamrożone, a przed samym podaniem do stołu podpiec w piekarniku. Będą jak pieczywo prosto z piekarni, a i żurek będzie wybornie smakował.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 186
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 188
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 186
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 188
Składniki
I etap Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Ciepłą wodę łączymy z drożdżami, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy dobrze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
II etap Do dużej miski przesiewamy obie mąki, wsypujemy sól, wlewamy maślankę i dodajemy wyrośnięte drożdże. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
III etap Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 równych części i zostawiamy małą kulkę na „uchwyty” do przykrywek chlebków. Z ośmiu kawałków ciasta formujemy chlebki okrągłe i na czubku układamy „uchwyt”. Gotowe, uformowane chlebki przekładamy na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
IV etap Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C. Chlebki smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i posypujemy czarnuszką. Na każdym chlebku robimy małe nacięcie, w okolicy czapeczki. Tak przygotowane chlebki wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy 35-40 minut. Upieczone wykładamy z piekarnika do przestudzenia. Odcinamy górę chlebka, na kształt pokrywki i wydrążamy miąższ.
Chlebki do żurku gotowe!
Nasze rady: Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C.