Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebki flatbread to rodzaj pieczywa, którego główne składniki to mąka, sól i woda (lub mleko, czy jogurt). Ich cechą charakterystyczną jest również to, że są cienko rozwałkowane przed pieczeniem. Do flatbread’ów zaliczamy między innymi chlebki naan, pity, pizzy czy nasz rodzinny podpłomyk. Przepis na te chlebki znalazłam u Jamiego Olivera.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 494
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16739
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 425
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 494
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16739
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 425
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, proszek do pieczenia, natkę i sól. Zagniatamy gładkie, elastyczne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy z nich posypujemy mąką i wałkujemy na okrągłe i cienkie placki (około 2-3 mm).
Rozgrzewamy suchą patelnię. Na gorącą wkładamy pojedynczo chlebki. Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia, około 2-3 minut z każdej strony. Po każdym chlebku przecieramy patelnię sucho ściereczką żeby pozbyć się przypalonej mąki.
Chlebki flatbread podajemy wraz z dipami np. tzatziki czy czosnkowym. Świetnie pasują do grillowanych i smażonych mięs. Smacznego ;) P.S. Flatbread podłam z sosem tzatzyki i greckimi kofatmi (przepisy znajdziecie na moim blogu)