Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje pierwsze przygody z domowym chlebem- udane i niezwykle aromatyczne. Chlebek rozmaitości bo każdy może dodać co lubi a z przepisu wychodzą 2 chlebki więc spokojnie można zrobić 2 z różnymi dodatkami.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 384
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1734
Smaczne danie :)
Odsłon: 835
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1612
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 384
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1734
Smaczne danie :)
Odsłon: 835
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1612
Składniki
W misce wymieszać- mąkę pszenną, i krupczatkę, otręby, sól, wodę, i rozpuszczone w odrobinie tej wody drożdże, oraz przygotowany dzień wcześniej zakwas ( opisany powyżej). Wszystko dokładnie zagnieść. Z tego odłożyć garść ciasta do miseczki ostawić na godzinę przełożyć do słoika i schować do lodówki TO BĘDZIE ZAKWAS NA NASTĘPNY CHLEBEK NA PRZYSZŁOŚĆ może leżeć w lodówce do ok 10 dni.
Ciasto jeśli chcemy zrobić 2 różne chlebki dzielimy na pół przekładamy do 2 misek do każdej dosypujemy ulubione dodatki ja zrobiłam jeden z kminkiem a drugi z suszonym rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 60 min.
Ciasto przełożyć do brytfanek ( mała keksów-ka 30cm lub mała tortownica dowolnie) wyłożonych papierem do pieczenia. wyrównać zwilżona wodą ręką. można posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem lub czarnuszką. odstawić na ok 15 min. Chleb piec przez pierwsze 15 minut w temp ok 50-60 C a następnie zwiększyć do 200 C i piec przez kolejne 45 min. na środkowej półce piekarnika.
DODATKOWE INF: 1. Chlebek tak zrobiony jest smaczny i dobry przez ok 4 dni zwarty nie dmuchany i nie pompowany bez sztucznych ulepszaczy można go tez mrozić POLECAM. 2. Co do zaczynu na pierwszy raz ( bo potem mamy odbierany z naszego ciasta ) to najlepiej popytać znajomych jeśli ktoś piecze to nam da na start. ja miałam to szczęście że zakwas i przepis dostałam od mamy a ona od koleżanki jednak znalazłam też artykuł o tym jak go przygotować jeśli ktoś będzie chciał prześlę link myślę ze w niektórych sklepach można kupić gotowe mieszanki na zakwas.
Powodzenia i chęci bo warto się pomęczyć kto raz spróbuje swojego chleba nie będzie chciał jeść kupnego ;)