Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem 2 chlebki, każdy o wadze 90 g po upieczeniu z kilograma mąki mieszanej. Więc, jeśli impreza rodzinna, warto zrobić i zaskoczyć smacznie gości. Bardzo smaczny, o delikatnej i miękkiej teksturze chlebek, który zachowa długo świeżość i jest równie dobry na świeżo jak i po tygodniu spod grilla lub tostera!
Miska, stolnica (opcjonalnie), waga, łyżka drewniana lub plastikowa, 2 naczynia do pieczenia, nóż do krojenia ciasta chlebowego
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 186
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 186
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Składniki
Najpierw robimy rozczyn przez połączenie drożdży z cukrem i niewielką ilością wody do 42 stopni Celsjusza, a następnie dodanie mąki i rozśmieszanie dokładne składników. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie odmierzamy mąkę i mieszamy mąkę jasną z otrębami za pomocą niemetalowej łyżki mieszamy.
Dodajemy sól, cukier i około 50 g pestek z dyni. Resztę pozostawiamy do posypania.
Dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło i mieszamy.
Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto co najmniej 10 minut. Będziemy czuć, że ciasto staje się bardziej miękkie. Pod koniec zwilżamy wodą ręce lub rękę i pozwalamy, aby ciasto z rąk "odczepiło" się.
Jeśli ciasto gnieciemy na stolnicy, przekładamy je do miski, którą zwilżamy odrobiną oleju (można użyć w sprayu) i umieszczamy tam ciasto chlebowe. Pozwalamy wyrosnąć ciastu przez godzinę pod folią spożywczą posmarowaną olejem od strony wewnętrznej, czyli nad ciastem bezpośrednio.
Po godzinie wykładamy chleb na stolnicę i "składamy" kilkakrotnie, a następnie znów zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny pod tą samą folią.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę dzielimy je na 2 równe części i wkładamy do wyłożonych papierem do pieczenia naczyń ( u mnie żaroodporne). Ja również dodaję odrobinę oliwy na dno przed wyłożeniem ciasta. Ciasto smarujemy wodą lub mlekiem i posypujemy resztą pestek
Wstawiamy do zimnego piekarnika na temperaturę 220 stopni Celsjusza i pieczemy pół godziny. U mnie okrągły chlebek był przykryty. Musiałam wyjąć po pół godzinie chlebek podłużny ( nie przykryty), a z chlebka przykrytego zdjęłam pokrywkę, wyjęłam chleb z papierem i piekłam następne 15 minut bez naczynia. Po 10 minutach znów włożyłam podłużny chlebek do piekarnika bez naczynia, z samym papierem i piekłam następne 5-10 minut, aby upewnić się, że jest upieczony.
Pieczywo po wystudzeniu podajemy z wędliną lub nabiałem.Smacznego.