Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do pieczenia chleba nie miałam polotu do tej pory,ale ostatnio próbuję swoich sił i to, co zamieszczam jest sprawdzone i smaczne. Zaczynam wchodzić aktualnie w fazę pieczywową i będę częściej pięć swojski chleb i bułki. Ten ma wyjątkowo kruchą skórkę i jest smaczny.
Praska do czosnku, miska, naczynie żaroodporne, łyżka drewniana
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 113
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 64
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 113
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 64
Składniki
Wszystkie suche składniki wsypać do miski, następnie wlać wodę, wymieszać łyżką drewnianą, dodać przepuszczamy przez praskę czosnek, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia najlepiej na noc w lodówce.
Ciasto powinno mieć luźną konsystencję.
Następnego dnia ciasto wykładamy na podsypaną mąką powierzchnię, składamy ciasto na kilka razy i wkładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Skrapiamy wodą i posypujemy płatkami owsianymi. Ja zawsze wpuszczam trochę oleju na papier. Jeśli trzeba, ruchem zsuwania oddzielamy ciasto od powierzchni, ale jeśli podsypiemy większą powierzchnię nie ma takiej potrzeby.
Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Po upływie tego czasu zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i pieczemy przez następne 20 minut. Chleb jest gotowy.