Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny na czosnkowy chlebek odrywany.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Mleko śmietankę lekko podgrzewamy. Mąka, sól, drożdże, mleko, cukier mieszamy di rozpuszczenia się drożdży. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę oraz jajko. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeżeli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Jak ciasto będzie już elasyczne dodoajemy miękkie masło i wyrabiamy aż ciasto wchłonie masło. Przykrywamy i odstawiamy na ok 45 minut. Masło mieszamy z przeciśnięty przez praskę czosnkiem, posiekaną pietruszką oraz tymiankiem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniehjsze kawąłeczki (paski ). Każdy pasek smarujemy masłem czosnkowym i zwijamy w rulon (sposób zwijania pokazany na filmie).
Układamy w okrągłej formie lub w naczyniu do zapiekania. Przykrywamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut. Pieczemy 180 stopni 30-40 minut. Aż wierzch się ze złoci.