Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny na czosnkowy chlebek odrywany.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 33
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1981
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 33
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1981
Składniki
Mleko śmietankę lekko podgrzewamy. Mąka, sól, drożdże, mleko, cukier mieszamy di rozpuszczenia się drożdży. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę oraz jajko. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeżeli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Jak ciasto będzie już elasyczne dodoajemy miękkie masło i wyrabiamy aż ciasto wchłonie masło. Przykrywamy i odstawiamy na ok 45 minut. Masło mieszamy z przeciśnięty przez praskę czosnkiem, posiekaną pietruszką oraz tymiankiem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniehjsze kawąłeczki (paski ). Każdy pasek smarujemy masłem czosnkowym i zwijamy w rulon (sposób zwijania pokazany na filmie).
Układamy w okrągłej formie lub w naczyniu do zapiekania. Przykrywamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut. Pieczemy 180 stopni 30-40 minut. Aż wierzch się ze złoci.