Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bułki żytnie na zakwasie z płatkami owsianymi
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 282
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22536
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 270
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 282
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22536
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 270
Składniki
Wieczorem. Mąkę przesiewam do misy. Mieszam z płatkami. Dodaję wodę i sól. Mieszam do dokładnego połączenia. Łączę z zakwasem. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /dobrze, aby było to 10-12 godzin/.
Od rana. Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto drewnianą łyżką. Formuję kulki /wyszło mi 7 małych bułeczek/. Podsypuję mąką jeśli potrzeba /a potrzeba. ciasto na bazie mąki żytniej jest bardzo, bardzo lepkie/. Układam uformowane bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około 1-1,5 godziny. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Po około godzinie wkładam blachę do piekarnika. Piekę około 35 minut.