Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bułki żytnie na zakwasie z płatkami owsianymi
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21617
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21617
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Składniki
Wieczorem. Mąkę przesiewam do misy. Mieszam z płatkami. Dodaję wodę i sól. Mieszam do dokładnego połączenia. Łączę z zakwasem. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /dobrze, aby było to 10-12 godzin/.
Od rana. Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto drewnianą łyżką. Formuję kulki /wyszło mi 7 małych bułeczek/. Podsypuję mąką jeśli potrzeba /a potrzeba. ciasto na bazie mąki żytniej jest bardzo, bardzo lepkie/. Układam uformowane bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około 1-1,5 godziny. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Po około godzinie wkładam blachę do piekarnika. Piekę około 35 minut.