Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedynie z ziaren, odrobiny mąki, wody, oliwy z oliwek i soli. Ziarna można komponować według własnych upodobań. W odróżnieniu od pieczywa produkowanego przemysłowo nie zawiera żadnych substancji chemicznych jeśli użyjemy ekologicznych ziaren.
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 44
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3575
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 165
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 53
Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 65
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 44
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3575
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 165
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 53
Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 65
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 170° C (góra/dól) lub do 150° (termoobieg). Umiescic skladniki w misce i wymieszac z woda i oliwa tak, aby powstala latwa do rozsmarowania, niezbyt rzadka masa. Wylozyc blache papierem do pieczenia i przelozyc na nia ciasto.
Rozprowadzic równomiernie ciasto na blasze, w przeciwnym razie bedzie nierównomiernie chrupiace lub w niektórych miejscach zbyt twarde. Warstwa powinna miec ok 5 mm grubosci. Piec najpierw przez 15 minut, nastepnie wyjac blache i pokroic ciasto na dowolne kawalki za pomoca noza do pizzy. To wazny krok, poniewaz po upieczeniu pieczywo nie da sie juz podzielic równomiernie. Wlozyc blache ponownie do piekarnika i piec pieczywo przez kolejne 30–40 minut az bedzie chrupiace.
Pozostawic pieczywo do ostygniecia i nastepnie podawac z dowolnymi dodatkami. Pozostale (dobrze ostudzone) kawalki przechowuja sie w szczelnie zamknietej puszce lub sloiku przez kilka tygodni.