Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedynie z ziaren, odrobiny mąki, wody, oliwy z oliwek i soli. Ziarna można komponować według własnych upodobań. W odróżnieniu od pieczywa produkowanego przemysłowo nie zawiera żadnych substancji chemicznych jeśli użyjemy ekologicznych ziaren.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5701
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8904
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7981
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5483
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5701
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8904
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7981
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5483
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 170° C (góra/dól) lub do 150° (termoobieg). Umiescic skladniki w misce i wymieszac z woda i oliwa tak, aby powstala latwa do rozsmarowania, niezbyt rzadka masa. Wylozyc blache papierem do pieczenia i przelozyc na nia ciasto.
Rozprowadzic równomiernie ciasto na blasze, w przeciwnym razie bedzie nierównomiernie chrupiace lub w niektórych miejscach zbyt twarde. Warstwa powinna miec ok 5 mm grubosci. Piec najpierw przez 15 minut, nastepnie wyjac blache i pokroic ciasto na dowolne kawalki za pomoca noza do pizzy. To wazny krok, poniewaz po upieczeniu pieczywo nie da sie juz podzielic równomiernie. Wlozyc blache ponownie do piekarnika i piec pieczywo przez kolejne 30–40 minut az bedzie chrupiace.
Pozostawic pieczywo do ostygniecia i nastepnie podawac z dowolnymi dodatkami. Pozostale (dobrze ostudzone) kawalki przechowuja sie w szczelnie zamknietej puszce lub sloiku przez kilka tygodni.