Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb na zakwasie z mąki chlebowej żytniej z dodatkiem maki pszennej.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16855
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23914
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16855
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23914
Składniki
Przygotować zaczyn: Chleb na zakwasie, który przygotowywałam przez 5 dni. 100 g mąki żytniej wymieszałam ze 100 ml ciepłej wody ( z kranu), przykryłam ściereczką i miskę postawiłam w ciepłym miejscu . Codziennie przez następne 4 dni dodawałam około 100 g maki i 100 ml ciepłej wody. Dozowałam kubkiem i okazało się, ze nie było to 500 g mąki.
Rano 6-ego dnia, bo tak mi wypadło, na stolnicę wysypałam prawie 1 kg maki pszennej , dodałam 1 łyżkę soli i stopniowo zaczyn. Ciasto wyrabiałam do momentu gdy było jednolite, odchodziło od ręki i miało już dziurki. Lekko podsypywałam je mąką. Ciasto włożyłam do wysmarowanej masłem i posypanej mąką brytfanny , przykryłam ściereczką i wstawiłam do piekarnika. Piekarnika nie nagrzewałam!!! Ciasto spokojnie rosło w piekarniku około 7-8 godzin. A ja zajęłam się inną robotą , a potem poszłam z moimi dziewczynkami do kina i na lody. Piekarnik włączyłam po powrocie i nastawiłam temperaturę 180 stopni. Piekłam 50 minut. Smacznego!!!