Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb na zakwasie z mąki chlebowej żytniej z dodatkiem maki pszennej.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 712
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 100
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2805
Polecam.
Odsłon: 501
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 741
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 712
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 100
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2805
Polecam.
Odsłon: 501
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 741
Składniki
Przygotować zaczyn: Chleb na zakwasie, który przygotowywałam przez 5 dni. 100 g mąki żytniej wymieszałam ze 100 ml ciepłej wody ( z kranu), przykryłam ściereczką i miskę postawiłam w ciepłym miejscu . Codziennie przez następne 4 dni dodawałam około 100 g maki i 100 ml ciepłej wody. Dozowałam kubkiem i okazało się, ze nie było to 500 g mąki.
Rano 6-ego dnia, bo tak mi wypadło, na stolnicę wysypałam prawie 1 kg maki pszennej , dodałam 1 łyżkę soli i stopniowo zaczyn. Ciasto wyrabiałam do momentu gdy było jednolite, odchodziło od ręki i miało już dziurki. Lekko podsypywałam je mąką. Ciasto włożyłam do wysmarowanej masłem i posypanej mąką brytfanny , przykryłam ściereczką i wstawiłam do piekarnika. Piekarnika nie nagrzewałam!!! Ciasto spokojnie rosło w piekarniku około 7-8 godzin. A ja zajęłam się inną robotą , a potem poszłam z moimi dziewczynkami do kina i na lody. Piekarnik włączyłam po powrocie i nastawiłam temperaturę 180 stopni. Piekłam 50 minut. Smacznego!!!