Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba unoszącym się po kuchni.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Ziemniaki umyć i ugotować, w lekko osolonej wodzie, w łupinach. Po ugotowaniu ziemniaków zostawić 2 szklanki wody. Ziemniaki obrać i zagnieść na jednolitą masę. W 1 szklance letniej wody po ziemniakach rozpuścić drożdże i odstawić na 20minut. W dużej misce wymieszać mąkę, ziemniaki, sól. Dodać drożdże i pozostałą szklankę wody po ziemniakach. Wymieszać, aby powstało ciasto. Następnie przełożyć je na stolnice i ugniatać, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne (około 8-10 minut). Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodać mąki. Wyrobione ciast przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i ściereczką. Odstawić na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przeciąć go na 3 części i przełożyć do keksówek. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temp 200st przez około 35-40 min, aż skórka zbrązowieje.
Polecam