Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba unoszącym się po kuchni.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5596
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5155
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1516
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5596
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5155
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1516
Składniki
Ziemniaki umyć i ugotować, w lekko osolonej wodzie, w łupinach. Po ugotowaniu ziemniaków zostawić 2 szklanki wody. Ziemniaki obrać i zagnieść na jednolitą masę. W 1 szklance letniej wody po ziemniakach rozpuścić drożdże i odstawić na 20minut. W dużej misce wymieszać mąkę, ziemniaki, sól. Dodać drożdże i pozostałą szklankę wody po ziemniakach. Wymieszać, aby powstało ciasto. Następnie przełożyć je na stolnice i ugniatać, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne (około 8-10 minut). Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodać mąki. Wyrobione ciast przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i ściereczką. Odstawić na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przeciąć go na 3 części i przełożyć do keksówek. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temp 200st przez około 35-40 min, aż skórka zbrązowieje.
Polecam