Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Japońskie bułeczki, lecz w mojej wersji.Wyszły mięciutkie i pyszne, dzięki zasmażce.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 217
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 217
Składniki
Najpierw zrobić zasmażkę. Trzepaczką rozmieszać mąkę w mleku. Postawić na piecu i ugotować jak budyń, energicznie mieszając. Odstawić do przestygnięcia, często mieszając. Zrobić rozczyn, drożdże pokruszyć, dodać cukier i mąkę. Rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.Masło rozpuścić i ostudzić do letniego.Do miski, przesiać mąkę, dodać utarte żółtka z cukrem, szczyptę soli, rozczyn i zasmażkę.
Przemieszać drewnianą łyżką, dolewając letnie mleko. Dalej zagniatać ręką, dodając letnie masło. Zagniatać, aż przestanie kleić się do rąk.Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte podzielić na części..
Ciasto brać porcjami i rozdzielać. Można rwać po kawałku, bezpośrednio z miski.
Z podzielonego ciasta zrobić kulki.
Każdą kulkę rozwałkować, posmarować masłem, posypać cukrem z cynamonem i zwijać w rulon. (zdjęcie wyszło niewyraźne)
Odkładać na wysmarowaną blaszkę, albo wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić do ponownego rośnięcia.
Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec ok.20-25 min.w 175 *C. Przełożyć na kratkę, albo deskę do wystygnięcia.