Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki drożdżowe przygotowałam na dzisiejsze śniadanie. Bułeczki przygotowane z mąki orkiszowej białej. Wyszły bardzo smaczne , pulchniutkie i rumiane. Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Polecam
garnek, miska, ścierka , papier do pieczenia, łyżka, szklanka , widelec , pędzelek,
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1492
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 184
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 478
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 436
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1492
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 184
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 478
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 436
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Wlać ciepłe mleko i wyrabiać aż składniki się połączą i będą odchodzić od ścianek miski. Następnie dodać rozpuszczone masło i zagnieść gładkie jednolite ciasto . Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej masłem miski , oprószyć delikatnie mąką. zakryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.( u mnie 100 minut). Po tym czasie przełożyć na oprószoną mąką stolnicę , spłaszczyć wałkiem i szklanką ( ja wycięłam szklanką do whisky )10 - 12 bułeczek . Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze , zakryć ścierką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem , włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 - 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można zajadać. Smacznego
Ciasto po wyrośnięciu.
Bułeczki po upieczeniu.